Recepty

Domácí griotka

1 kg višní
0,5 kg pískového cukru
0,5 l vody

Do nádoby (třílitrová sklenice) dáme omyté a odpeckované višně. Prosypeme je cukrem a zalijeme je ovocným destilatem. Překryjeme celofánem, dobře zavážeme a necháme nejméně 1 měsíc (dokud se cukr nerozpustí) v chladnu odležet, občas protřeseme. Hotový likér scedíme a nalijeme do lahví.

 

Likér z ovocného destilátu s chutí po anýzu

400 g krystalového cukru

20 g anýzu

0,5 l vody

0,3 l ovocného destilátu

3-4 lžíce citronové šťávy

Do 0,3 l ovocného destilátu hodíme anýz a necháme 14 dní louhovat, občas promícháme. Anýzovku přecedíme. Vodu povaříme s cukrem, až se rozpustí, necháme vychladit. Cukrový sirup smícháme s anýzovým destilátem, přidáme 3-4 lžíce citrónové šťávy, zamícháme a můžeme konzumovat.

 

Ořechovka

30ks zelených ořechů

1 kg cukru

1 l ovocného destilátu

1 l vody

1 lžička skořice

kousek vanilky

Ořechy omyjeme, rozpůlíme, vložíme do láhve, přidáme skořici, vanilku a zalijeme. Sklenici uzavřeme a vše necháme uležet 6 týdnů, občas lahví zatřepeme. Cukr svaříme s potřebným množstvím vody na hustý sirup a pak vychladlý přilijeme k ořechům v lihu. Necháme ještě 3 týdny, pak ořechovku přefiltrujeme a stočíme do lahví. Dáme odležet na další 2-3 měsíce.

 

Pivní likér od paní W. z Litovle

1 černé pivo

20dkg cukru

1 vanilkový cukr

společně svařit a nechat vychládnout

nalejeme do 1l sklenice a doplníme slivovicí (cca 1/2l)

necháme 2 měsíce uležet (chutné však i dříve)

 

Anýzový likér

1sáček anýz. semínka (20g) rozmělníme v hmoždíři a dáme do 1l 30% alkoholu. Přidáme štávu z citronu, 2-3 lžíce medu, kousek skořice a lžičku vanilkového cukru. Necháme stát na teplém místě 1-2 týdny. Pak jemně přecedíme a v malých dávkách pijeme jako aperitiv.

Anýz jako léčivá rostlina zlepšuje trávení, příznivě ovlivňuje dýchací orgány a působí jako mírné afrodiziakum.

 

Bukvicový nápoj

Čerstvou pokrájenou bukvicovou nať (bukvice lékařská) dáme do vhodné láhve a zalijeme čirou pálenkou zředěnou vodou v poměru 1:1, aby objem tekutiny dvojnásobně přesahoval objem natě. Necháme 3-4 týdny luhovat za občasného protřepání. Přecedíme, necháme usadit a pozorně stáhneme hadičkou. Užíváme kalíšek denně jako všelék. Bukvice má široké léčivé účinky, které se nejčastěji používají při potížích s dýchacími orgány, vnitřních zánětech, nervových a ženských onemocněních.

 

Aroniový likér

Čerstvé, plně dozrálé plody rrozmixujeme s malým množstvím vody na hustou kašovitou tekutinu. Přidáme stejné objemové množství čiré pálenky a za občasného protřepání necháme na teplém místě luhovat 2-3 týdny. Přecedíme, osladíme medem, citronem a pijeme kalíšek jako aperitiv a preventivní lék.

Aronie (černá jeřabina) - plody obsahují množství vitamínů, minerálů, enzymů a dalších zdraví prospěšných látek. Jsou silným atioxidantem, zlepšují činnost trávících orgánů a stimulují imunitní systém. Čistí krev a cévy, zbavují tělo toxinů, mají protirakovinné účinky a slouží jako prevence infarktu.

 

Trnkový odvar

200g plodů rozdrtíme a zalijeme 1l červeného vína. Přikryté vaříme na mírném ohni 5 minut, poté odstavíme a necháme zcela vychladnout. Přecedíme a pijeme kalíšek při průjmu, střevních potížích i jako zdravý aperitiv. Plody zlepšují trávení, čistí krev, zbavují organismus soli, podporují látkovou výměnu a mají výrazné antioxidační vlastnosti.